Ce înseamnă de fapt acest termen, ce presupune această caracteristică din punct de vedere al calității articolelor tricotate, dar și din perspectiva lucrului cu aceste fire veți afla citind acest articol.
Ce înseamnă?
Superwash= termen ce definește o fibră ce a fost tratată în vedere ușurării modului de întreținere.Mai exact fibrele tratate superwash se pot spăla și de multe ori usca la mașină la temperaturi mai ridicate decât fibra obișnuită.
Fiind vorba de lână în special, acest lucru se traduce prin pierderea proprietății de feltare sau împâslire.
Feltarea are loc atunci când fibra de lână este supusă unei temperaturi ridicate și a unei agitații , moment în care solzii prezenți pe suprafața fibrei se prind unii de alții și creează punți noi , iar lâna capătă acel aspect mai compact.
Tratarea Superwash presupune deci netezirea sau îndepărtarea acestor solzi. Prin urmare feltarea nu poate avea loc, fibra este mai netedă, captează culoarea mult mai bine și poate fi spălată la temperaturi de 40 grade în mașina de spălat.
Cum se face ?
Cea mai utilizată, ieftină și eficientă metodă este așa zisa metodă Chlorine-Hercosett
În acest caz, lâna este tratată cu o soluție de clor,iar mai apoi este aplicată o rășină Hercosett ( substantă sintetică asemănătoare cu ceara care reacționează cu proteinele din lână și îmbracă suprafața fibrei).
Alternative la această metodă sunt metodele de aplicare a unor polimeri pe suprafața fibrei care să netezească solzii nu să îi îndepărteze, sau chiar alte metode mai inovative folosind curent electric (procedeul plasma),ozon, enzime organice sau săruri naturale.Deși mai costisitoare, aceste metode sunt mai prietenoase cu mediul și câștigă tot mai multă popularitate.
Puteți citi mai multe despre aceste alternative al metodei de clorinare aici.
Ce înseamnă pentru cei ce poartă articole realizate din fibre Superwash?
Un articol tratat cu acest procedeu este mai viu colorat, cu o textură mult mai netedă, bine definită și care poate fi aruncat direct în mașina de spălat fără griji.
La atingere aceste articole sunt mult mai catifelate, lipsind puful caracteristic lânei, și fiind astfel mult mai prietenoase cu persoanele atopice care nu suportă senzația de puf pe piele.
S-au speculat multe legat de faptul că lâna superwash nu are beneficiile clasice ale lânei de termoreglare și respirabilitate, autocurățare etc.
Am cercetat numeroase articole științifice pe această temă și nu am găsit asemenea afirmație dovedită științific.
Da, superwash anulează proprietatea de feltare a lânei, dar nu afectează restul proprietăților ei, fibra fiind intactă.
Singurii afectați sunt solzii de la suprafața fibrei.
Dacă ar fi să ne luăm după logică nici nu ar avea sens să se cheltuie o mulțime de bani pe un procedeu inovativ care ar transforma merinosul atât de prețios în ceva la fel de bun ca acrilul.
Ce înseamnă acest procedeu superwash pentru artizani?
Fibra tratată superwash vine în culori vii, intense, ceea ce poate fi un mare avantaj pentru cei ce tricotează.
De asemenea fibra este mai netedă, iar modelele texturate ies mult mai bine în relief.
Un dezavantaj pentru mine personal este tocmai faptul că nu feltează și atunci când îmi doresc să îmbin două capete fără nod, nu pot face acest lucru.
Nodul glisează și alunecă ușor, de aceea este necesar să securizați foarte bine proiectul când lucrați cu lâna superwash.
Ca și concluzie, lâna superwash este potrivită articolelor destinate unei uzuri intense, ce necesită spălare frecventă, precum hainele de copii, sau celor ce vor să profite de beneficiile lânei fără să fie deranjați de "senzația de înțepat".
Din fericire, avem o gamă foarte largă de fire din merinos 100% superwash în culori variate din care puteți alege următorul proiect chiar aici.