Eu sunt aici să fac puțină lumină în acest aspect și să te ajut să navighezi cu ușurință printre bucle și noduri.
Fiind prima "lecție" am să îți povestesc puțin despre mine și de ce cred eu că modul meu de abordare te va ajuta să înveți să tricotezi rapid și ușor:
M-am apucat de tricotat abia acum 1 an când am simțit nevoia în plină pandemie, cu doi copilași mici, să am ceva doar al meu, un hobby care să alimenteze sufletul meu creativ.
Mereu mi-a plăcut să lucrez cu mâinile și în facultatea de medicină am participat la workshop-uri de noduri și suturi .
Nu am ajuns chirurg însă ci după mai multe întorsături am ales calea psihiatriei pediatrice. Între timp m-am îndrăgostit de tricotat, fire moi și pufoase și calmul pe care îl resimt atunci când lucrez cu andrelele. Am învățat singură și am o dorință să împărtășesc și cu alții ce cunoștințe am acumulat. E mai simplu decât crezi!
Revenind la tricotat și cum să ajungi tu , cea care nu știe absolut nimic despre asta , de la zero la a realiza propriul tău proiect.
Nu te speria, eu sunt aici pe tot parcursul și te asigur că va fi o călătorie frumoasă în care vei lucra la dexteritate, claritate în gânduri și tenacitate.
Pasul nr 1 este să ai cu ce lucra.
În cazul tricotatului ai nevoie evident de o pereche de andrele, o foarfecă obișnuită și fir de ață.
Andrelele: sunt acele ace de tricotat , de regulă 2 la set și care pot fi de muuulte feluri.
Cele mai comune și versatile sunt cele circulare, adică cele care au un fir între ele pe care vor glisa ochiurile ( nodurile).
Pe acestea le recomand să le aprovizionezi și din prisma faptului că sunt ușor de găsit , accesibile ca preț și le poți folosi și când vrei să faci un pulover sau bluză etc.
Cât despre materialul din care sunt confecționate vă recomand la început pe cele din aluminiu cum sunt cele Drops Basics , pentru că sunt foarte ușoare și ochiurile alunecă frumos pe ele.
Puteți folosi și pe cele din bambus sau lemn dar vor fi de regulă mai costisitoare și alunecă mai greu ochiurile pe ele.( ceea ce uneori poate fi un avantaj)
Un alt aspect important este cablul dintre ace.Pentru a nu agăța, e bine să fie cât mai neted și flexibil.
Vârful andrelelor poate fi mai bont ( util în majoritatea cazurilor și prietenos cu mâinile persoanei care tricotează) sau mai ascuțit ( extrem de util în modelele dantelate, dar vine cu unele dureri la buricele degetelor în cazul unui uz prelungit).
În timp vei vedea ce preferi și cu ce te simți confortabil, dar pentru moment andrelele Drops Basics sunt o alegere foarte bună fiind foarte accesibile ca preț, ușor de manevrat și cu un vârf alungit dar care nu înțeapă.Unirea dintre andrele și cablu conector este unu foarte fină și ochiurile alunecă ușor. Le poți găsi aici.
Firul de ață: trebuie să fie suficient de gros pentru a putea să îl observi cu ușurință, într-o culoare nu foarte închisă sau prea aprinsă ( gen magenta sau neon, ori negru) dar nici alb sau gri pentru că din nou îți va fi greu la început să distingi nodurile și să le recunoști dacă nu există un contrast între culoarea acelor și cea a firului.
Deși mulți recomandă un fir gros care să se lucreze cu ace de 8-9-10 mm grosime, eu personal , consider că este mai greoi să te obișnuiești cu glisarea nodurilor pe andrele și tehnicile implicate , atunci când formezi ochiuri foarte mari. În plus e greu de menținut tensiunea de tricotat.
Vă recomand așadar să lucrați cu fir DK, medium weight, pe a cărui etichetă scrie 4-5 mm ca și ace recomandate.
Firul trebuie să fie cât mai uniform, nu pufos ca cel de mohair sau netors, ci cât mai neted și compact pentru a nu se agăța ușor.
Din gamele noastre disponibile pe site vă recomand Drops Nepal sau Drops Paris care se lucrează cu 5 mm sau Scheepjes Merino Soft Brush , Drops Lima care se lucrează cu ace de 4 mm.
Ce este tensiunea de tricotat?
Acest concept este puțin ciudat dar de fapt este vorba de cât de strâns ții firul atunci când lucrezi și practic cum menții tensiunea în fir. Dacă strângi firul mai mult ai o tensiune mai mare de tricotat, ochiurile vor fi mai apropiate și lucrul mai dens. În schimb dacă lucrezi mai larg, cu o tensiune mai mică în fir, ochiurile sunt mai aerate și lucrul mai lax.
Pe eticheta unei bobine apare tensiunea de tricotat sub forma unui număr de ochiuri și rânduri necesare realizării unui pătrat de 10x10 cm.
În funcție de stilul propriu de tricotat și tensiunea folosită, acest număr de ochiuri și rânduri se modifică.
Grosimea andrelelor poate modifica iar acest lucru. Dacă observi că lucrezi prea larg un fir cu o andrea de 5 mm poți trece la unu de 4 mm și astfel lucrul va fi mai strâns.Dacă din contră, folosești andrele de 5 mm și îtî pare că lucrul e prea înghesuit și bătut, poți încerca să lucrezi cu andrele de 6 mm sau 5.5 mm.
Ce regăsești deci pe eticheta unei bobine și te interesează:
1.Numărul andrelelor recomandate
2.Tensiunea de tricotat-pentru a aproxima numărul de ochiuri necesare la o anumită lungime
3.Instrucțiuni de îngrijire
4.Gramajul și lungimea firului
5.Compoziția ( alpaca, bumbac, acril etc)
6.Categoria firului ( lace, sport, dk, aran, jumbo etc)
7.Codul de culoare și denumirea
8.Lotul de culoare ( de multe ori firele din aceeași culoare dar loturi diferite pot avea nuanțe diferite ami mult sau mai puțin vizibile cu ochiul liber)
Cam asta a fost lecția 1, de introducere în tricotat.
Vă las și video de pe canalul nostru unde explic aceste noțiuni.
Pe data viitoare!